BMI kan vertekend beeld geven 

BMI vertekend beeld Be-Real

Wat is BMI eigenlijk? Je zult het vast wel ergens gehoord of gelezen hebben. BMI staat voor “Body Mass Index” en is een formule waarmee je kunt inschatten hoe gezond je gewicht is ten opzichte van je lengte en of je eventueel last hebt van overgewicht. Deze formule mag alleen gebruikt worden voor personen tussen de 20 en 70 jaar oud, anders is de formule niet betrouwbaar.
Wat moet je doen? Je weegt jezelf (in kg) en daarna meet je jezelf (je lengte in meters) en je lengte verdubbel je. Je gewicht deel je door je verdubbelde lengte.
Ik verduidelijk het even met een voorbeeld, iemand van 1.75m weegt 80 kg:
1.75 x 1.75 = 3,0625
80 : 3,0625  = ongeveer 26
Bij welke uitkomst is er dan sprake van overgewicht volgens deze formule? Ik heb het hieronder even weergegeven in een schema.

BMI berekening Resultaat
Minder dan 20 Te laag lichaamsgewicht
Tussen de 20 en 25 Goed gezond gewicht
Tussen de 25 en 27 Licht overgewicht
Tussen de 27 en 30 Matig overgewicht
Tussen de 30 en 40 Ernstig overgewicht
Boven de 40 Overgewicht met ernstig gezondheidsrisico

Je BMI kan een vertekend beeld geven van je gezondheid. Stel je voor dat iemand van  1.75 m veel naar de sportschool gaat en zijn gewicht heeft opgebouwd tot 90 kg (goed gespierd en een vetpercentage van 10 %). Dan zou deze persoon volgens de formule lijden aan matig overgewicht.  90 kg : (1.75 m x 1.75 m) = ongeveer 29.

Laat je dus niet te veel leiden door allerlei ingewikkelde formules of cijfers op je weegschaal. Het valt in de meeste gevallen tegen en dat heeft weer een negatief effect op je humeur. Het is belangrijker dat je jezelf goed voelt en als jij het gevoel hebt “slank” of “gespierd” te zijn, dan kun je daar juist gebruik van maken. Houd je eigen gegevens bij in je “gezondheidslogboek” en ben vooral eerlijk.